China’s “zeer noodlijdende” vastgoedbedrijven lopen het risico in te storten, aangezien Evergrande, een ontwikkelaar met een hoge schuldenlast, op het punt staat failliet te gaan, waarschuwt Jenny Zeng van AllianceBernstein.
In een gesprek met CNBC’s “Street Signs Asia” op vrijdag waarschuwde het co-hoofd van Asia Fixed Income bij AllianceBernstein voor een “domino-effect” van een mogelijke ineenstorting van Evergrande.
“In de offshore-dollarmarkt is er een aanzienlijk groot deel van de ontwikkelaars (die) worden geïmpliceerd zeer verontrust te zijn,” zei Zeng. Deze ontwikkelaars “kunnen niet veel langer overleven” als het herfinancieringskanaal voor een langere periode gesloten blijft, voegde ze eraan toe.
Evergrande, ’s werelds meest schuldenlastige projectontwikkelaar, brokkelt af onder het gewicht van meer dan $ 300 miljard aan schulden en waarschuwde meer dan eens dat het in gebreke zou kunnen blijven. Banken hebben naar verluidt geweigerd nieuwe leningen te verstrekken aan kopers van onvoltooide woonprojecten in Evergrande, terwijl ratingbureaus het bedrijf herhaaldelijk hebben verlaagd vanwege de liquiditeitscrisis.
De financiële positie van de andere Chinese vastgoedontwikkelaars kreeg ook een klap als gevolg van regels die door de Chinese overheid waren opgesteld om de financieringskosten van de vastgoedbedrijven in toom te houden. De maatregelen omvatten het plaatsen van een limiet op de schuld in relatie tot de kasstromen, activa en kapitaalniveaus van een bedrijf.
Hoewel de worstelende ontwikkelaars individueel klein zijn, vergeleken met Evergrande, vormen ze ongeveer 10% -15% van de totale markt, zei Zeng. Ze waarschuwde dat een ineenstorting zou kunnen leiden tot een “systemische” overloop naar andere delen van de economie.
“Als het eenmaal begint, is er vanuit een beleidsperspectief veel meer nodig om het te stoppen dan om te voorkomen dat het gebeurt”, voegde ze eraan toe.
Op zichzelf genomen zijn de financiële of sociale risico’s die rechtstreeks verband houden met Evergrande zelf eigenlijk “redelijk beheersbaar”, zei Zeng. Als reden hiervoor noemt ze de versnippering van de Chinese vastgoedmarkt.
“Ondanks de grootte van Evergrande – we weten allemaal dat het de grootste ontwikkelaar in China is, waarschijnlijk de grootste ter wereld – is [het] nog steeds goed voor slechts 4% en nu is het zelfs nog minder van de totale jaarlijkse verkoopmarkt,” zei Zeng. “De schuld, met name de onshore-schuld, is goed gedekt.”
China’s ‘Lehman-moment’?
Sommige economen hebben gewaarschuwd dat de ineenstorting van Evergrande het ‘Lehman-moment’ van China zou kunnen worden – een verwijzing naar het faillissement van Lehman Brothers als gevolg van de subprime-hypotheekcrisis, die de wereldwijde financiële crisis van 2008 veroorzaakte.
Hoofdeconoom Simon MacAdam, hoofdeconoom van Capital Economics, beschreef dat verhaal echter als ‘overduidelijk’.
“Op zichzelf zou een beheerde wanbetaling of zelfs rommelige ineenstorting van Evergrande weinig wereldwijde impact hebben, afgezien van enige marktturbulentie”, zei MacAdam donderdag in een notitie. “Zelfs als het de eerste van vele vastgoedontwikkelaars zou zijn die failliet gaan in China, vermoeden we dat het een beleidsfout zou maken om een scherpe vertraging van de economie te veroorzaken.”
Vanaf de sluiting van vrijdag zijn de in Hong Kong genoteerde aandelen van het bedrijf tot nu toe meer dan 80% gedaald.