Singapore

Markten op het Chinese vasteland sluiten gemengd na eerdere verliezen; Evergrande-crisis nauwlettend in de gaten

SINGAPORE — Markets in mainland China fell more than 1% on Wednesday’s open before closing mixed amid the ongoing Evergrande crisis, as markets reopened for trade after a two-day holiday.

With global markets selling off earlier this week, investors kept a close watch on the China markets for any fallout surrounding the embattled developer.

Both the Shanghai composite and Shenzhen component dropped more than 1% in early trade, before easing off on some of those losses. The Shanghai composite shed all earlier losses and closed 0.4% higher at 3,628.49 while the Shenzhen component slipped 0.573% to about 14,277.08.

Ondertussen daalde de CSI 300-index die de grootste aandelen op het vasteland volgt, 0,7% op de dag tot 4.821,77.

De markten in Hong Kong waren wegens een feestdag gesloten. Op maandag was de Hang Seng met meer dan 3% gedaald voordat hij dinsdag wat verliezen incasseerde.

“Beleggers zullen op zoek gaan naar tekenen van ingrijpen door de overheid om een ​​wanordelijk faillissement van vastgoedbedrijf Evergrande te voorkomen. De onrust op de markt rond de ontwikkelaar nam in de afgelopen handelssessies toe, omdat investeerders het stilzwijgen van de regering tot nu toe over het noodlijdende bedrijf interpreteerden als een gebrek aan officiële steun’, schreef de Singaporese bank DBS woensdag in een notitie.

De aandelen van Evergrande in Hong Kong waren maandag en dinsdag samen met 10,6% gedaald, waardoor de verliezen tot nu toe op 85% uitkwamen, merkte de bank op.

Het beleggerssentiment is woensdag mogelijk gekalmeerd nadat Hengda, een onderdeel van Evergrande, had aangekondigd dat het donderdag een couponbetaling op zijn binnenlandse obligaties zal doen. Toch blijven er vragen bestaan ​​​​over de vraag of de rente op Evergrande’s offshore in Amerikaanse dollar luidende obligatie – die ook donderdag moet worden betaald – zal worden gemaakt.

De People’s Bank of China heeft woensdag aanzienlijk meer liquiditeit in de markten geïnjecteerd door middel van “omgekeerde terugkoopovereenkomsten”, of door kortlopende obligaties van sommige commerciële kredietverstrekkers te kopen, zodat banken meer contanten bij de hand hebben, zo blijkt uit gegevens van de centrale bank.

China hield woensdag ook zijn benchmark debetrentevoet ongewijzigd, waarbij de eenjarige lening prime rate (LPR) stabiel bleef op 3,85%. De vijfjaars LPR bleef op 4,65%. Dat was grotendeels in lijn met de verwachtingen van handelaren en analisten in een snelle peiling die volgens Reuters geen verandering voorspelden in zowel de eenjarige als de vijfjarige LPR.

Andere Azië-Pacific markten
Elders in Azië zakte de Nikkei 225 in Japan met 0,67% om te sluiten op 29.639,40, terwijl de Topix-index 1,02% verloor om de handelsdag af te sluiten op 2.043,55.

De Taiex in Taiwan zakte die dag 2,03% naar 16.925.82. In Australië sloot de S&P/ASX 200 0,32% hoger om te sluiten op 7.296,90. Zuid-Korea was wegens vakantie gesloten.

MSCI’s breedste index van aandelen in Azië-Pacific buiten Japan daalde 0,31%.

Bank of Japan houdt vast aan beleid
De Bank of Japan hield woensdag standvastig in haar monetair beleid en handhaafde haar doelstelling voor de korte rente op -0,1%, terwijl die voor de 10-jaarsrente op Japanse staatsobligaties rond de 0% bleef.

De Japanse centrale bank waarschuwde in haar monetaire-beleidsverklaring dat de werkgelegenheids- en inkomenssituatie “zwak bleef” als gevolg van de Covid-impact, terwijl de particuliere consumptie “stil bleef” als gevolg van aanhoudende sterke neerwaartse druk op de dienstenconsumptie.

De Japanse yen handelde tegen 109,51 per dollar, nadat hij eerder deze week sterker was geworden van ongeveer 110 ten opzichte van de greenback.

Van de ene op de andere dag daalde de Dow Jones Industrial Average 50,63 punten tot 33.919,84 terwijl de S&P 500 ongeveer 0,1% daalde tot 4.354,19. De Nasdaq Composite presteerde beter en steeg met 0,22% tot 14.746,40.

Beleggers kijken vooruit naar de beleidsverklaring van de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag in de Verenigde Staten wordt verwacht, voor signalen over wanneer de centrale bank haar obligatie-aankoopprogramma zou kunnen afbouwen. Olie stijgt meer dan 1%
De olieprijzen waren hoger in de middag van de handelsuren in Azië, waarbij de internationale benchmark Brent-oliefutures met 1,53% stegen tot $75,50 per vat. De Amerikaanse futures op ruwe olie stegen 1,72% tot $71,70 per vat.

De U.S.-dollarindex, die de greenback volgt ten opzichte van een mand van zijn soortgenoten, stond op 93,209 na eerder deze week te zijn gedaald van niveaus boven 93,3.

De Australische dollar wisselde van eigenaar op $ 0,7254, tegen een eerder dieptepunt van $ 0,7221.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.