De S&P 500 gaat dalen, zeggen strategen. Zelfs de optimisten zijn niet erg vrolijk.

De aandelenmarkt heeft het hele jaar geen formele correctie gehad en veel strategen pleiten er nu voor. Eén bank ziet nog steeds winst in het verschiet omdat de winsten van bedrijven te goed zijn om te negeren, maar de rally die ze voor ogen heeft, zou verre van spectaculair zijn.

Verschillende strategen zijn nu op zoek naar een negatief rendement op de S&P 500 tegen het einde van het jaar. Sommigen pleiten voor een correctie, gedefinieerd als een opname van ten minste 10%. De grootste daling in de marktbenchmark tot nu toe dit jaar was slechts 5%.

Verschillende factoren, waaronder waarderingen, zouden de daling kunnen veroorzaken. Het gemiddelde aandeel op de S&P 500 wordt momenteel verhandeld tegen iets minder dan 21 keer de verwachte winst per aandeel voor de komende 12 maanden. Dat is ruim 35% hoger dan het langjarig gemiddelde.

Dalende obligatierentes, die toekomstige winsten in de huidige termen meer waard maken, hebben de waarderingen doen stijgen. Maar met het rendement op 10-jaars staatsobligaties dat momenteel 1,31% bedraagt ​​- ruim onder de langetermijninflatieverwachtingen van meer dan 2%, een zeldzaam verschijnsel op de obligatiemarkt – zou de daling gemakkelijk voorbij kunnen zijn. Mike Wilson, de belangrijkste Amerikaanse aandelenstrateeg van Morgan Stanley, ziet dat de 10-jaarsrente tegen het einde van het jaar 1,8% bereikt en dat het winstmultiple van de S&P 500 tot 19 keer daalt.

Zelfs als we aannemen dat de bedrijfswinsten niet worden beïnvloed, zou dit een ernstig nadeel voor aandelen betekenen. Wilsons oproep naar het niveau van de S&P 500 ten opzichte van de totale winst per aandeel van de opgenomen bedrijven zou de index met 9% doen dalen.

Barry Bannister, hoofd van de institutionele aandelenstrategie van Stifel, zei in een recente onderzoeksnota dat lagere winstmultiples als gevolg van hogere obligatierendementen zouden kunnen betekenen dat de S&P 500 10% tot 15% zou kunnen dalen.

Winst is een ander potentieel knelpunt, niet in de laatste plaats vanwege problemen met de toeleveringsketen. Verschillende bedrijven hebben hun prognoses voor verkoop en winst voor het huidige kwartaal al verlaagd, omdat problemen met het verkrijgen van onderdelen de productie van hun klanten en hun eigen productie verlagen. Analisten en managementteams verwachten dat een sterke vraag de winst zal verhogen wanneer de leveringsproblemen afnemen en de voorraadniveaus weer stijgen, maar het is niet duidelijk wanneer dat zou kunnen gebeuren, of hoe groot de tekorten aan onderdelen en afgewerkte goederen zouden kunnen worden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.